You can now find ZITA at two addresses

Multifokálne okuliare

Dni striedania okuliarov sú preč!

15. mája 2021, Autor: Zuzka Tvarošková

Po 40-tke nám do života okrem zdravého sebavedomia a rozvahy častokrát pribudnú aj okuliare. Je úplne prirodzené, že očná šošovka časom stráca na elasticite. Naše ruky sa nám zrazu zdajú “prikrátke” a my máme problém zaostriť do blízka. Tento jav odborne nazývame presbyopia. Pri zaostrovaní svoje oči zbytočne namáhame a môžeme si tak privodiť bolesť hlavy alebo únavu.

A tak zrazu okrem okuliarov do diaľky potrebujeme aj tie do blízka. Aby sme nemuseli striedať medzi dvoma pármi, existujú multifokálne okuliare. 


Čo sú to multifokálne okuliare?

Ide o postupnú zmenu dioptrií v jednom sklíčku. Zabezpečia tak to, že vďaka jedným okuliarom vidíte do diaľky, na strednú vzdialenosť (počítač) aj do blízka (kniha, smartfón). Skvelé, že? 

Postupná zmena dioptrií v multifokálnych sklách vytvára koridor, ktorý má za následok bočné skreslenie. Čím je koridor širší, o to príjemnejšie sa nám na svet pozerá.

Predtým ako ich začnete používať
Pri multifokálnych sklách je dôležité podrobné vyšetrenie, správny výber rámu a presné vymeranie centrovacích údajov, ktoré sa robí v optike. Nehodia sa do priveľmi úzkych rámov, znížili by ste si priestor pre postupnú zmenu dioptrií.

Vaše prvé dni s multifokálnymi sklami môžu byť náročnejšie, ide predsa len o veľmi individuálnu korekciu, na ktorú si treba zvyknúť. Netreba sa však obávať, pri správnom prístupe bude váš svet ostrejší a krajší mihom oka.

Pri výbere rámu na multifokálne sklá je dôležité dbať na tvar. Očnica by nemala byť príliš úzka.

Môj sused hovorí, že si na ne nevie zvyknúť...

S týmito predsudkom sa stretávame pomerne často. Je veľmi ťažko sa porovnávať s niekým iným. Susedovi nebola vymeraná správna korekcia či centrácia, zvolil lacnejšie a menej kvalitné sklá s užším koridorom, nebol vhodne upravený rám alebo mu nemuselo byť dobre vysvetlené používanie. Prípadne im nedal čas, aby si na ne zvykol.

Moja kolegyňa ich má a nevie si ich vynachváliť...

Ak všetko prebehlo, ako má a zároveň jej niekto dobre vysvetlil ako si na tento nový pocit na očiach zvyknúť, vôbec sa jej nečudujeme. :) Naša Zitka aj Ľudka ich roky nosia a už by nemenili. 


“Multifokálne sklá sa žiaľ často a nezaslúžene spájajú s predsudkami a strachom z ich nosenia”

Tipy, ako si zo začiatku zvyknúť na multifokálne okuliare
Na to, aby ste využili vlastnosti multifokálu na maximum je potrebné pozerať vždy oblasťou skla, ktorá je určená danej vzdialenosti. Do diaľky pozeráme vrchnou časťou skla, na strednú vzdialenosť používajte strednú oblasť a do blízka spodnú časť.

- začnite ich používať doma v pokoji, aby ste si zvykli na konkrétne vzdialenosti
- prvýkrát si ich ideálne nasaďte ráno, keď ste oddýchnutí
- pri pozeraní do diaľky treba mierne skloniť hlavu dolu
- pri pozeraní na blízku vzdialenosť treba bradu mierne zdvihnúť nahor
- staré okuliare vložte do šuplíka a nestriedajte ich s novými mulktifokálnymi, predĺžili by ste si tak cely proces adaptácie 

Po pár dňoch si tieto pohyby prestanete uvedomovať a používanie multifokálnych okuliarov pre vás bude prirodzené.