From 2.4. you can visit us in two locations. More here

Unavujú vás obrazovky?

Žijeme digitálnym vekom a displeje nás nielen bavia, živia, učia, ale aj zobúdzajú a večer udržujú bdelých. Okrem poznatkov zo sveta internetu si však do postele často berieme aj presilené a unavené oči. 

15. decembra 2021, Autor: Paula Blahová

Dôvod? Počas dňa sú nadmieru stimulované. Striedame medzi veľkým monitorom, malým telefónom a prácou na papieri. Očiam tak spôsobujeme poriadny bolehlav. A nielen očiam! Pokiaľ dobre nevidíme na obrazovky, skláňame hlavu a hrbíme sa - čo si pre zmenu odnesú naše kríže.

Z núdze digitálnej vznikli špeciálne okuliarové šošovky, ktoré voláme úľavové. Prispôsobujú sa rôznym vzdialenostiam, pri ktorých obrazovky používame. Okrem strednej vzdialenosti na počítač, pracujú šošovky aj s veľmi blízkou “mobilnou” vzdialenosťou.

V ZITE nájdete úľavové šošovky pod značkou EYEZEN od francúzskeho Essiloru.


EYEZEN START je vhodný pre mladších digitálne vyťažených ľudí. Koridor šošovky, cez ktorý pozeráme, je špeciálne navrhnutý tak, aby neskresloval pohľad do blízka. Nejde pri tom o zosilnenie obrazu, ako poznáme pri multifokálnych sklách, iba o jeho optimalizáciu. Boju proti unaveným očiam výrazne dopomôže aj povrchová úprava proti modrému svetlu, ktorú si pri týchto šošovkách môžeme zvoliť.

EYEZEN BOOST ocenia najmä ľudia po 40-tke, ktorým elasticita šošovky v tomto veku prirodzene klesá. S prídavkom do blízka pomáha nielen pri počítači, ale napríklad aj pri pohľade na prístrojovú dosku pri šoférovaní. EYEZEN BOOST zlepšuje čitateľnosť malého textu aj pohľad do diaľky a predstavuje tak pohodlný prechod k multifokálom. 

Neviete si rady s výberom? V ZITE sa o to postaráme. Rezervujte si termín na odborné vyšetrenie zraku či skúšanie rámov tu.