You can now find ZITA at two addresses

Za trendami do Milána

V ZITE vám chceme ponúkať iba také rámy, ktorým naozaj veríme. Najlepšie sa o tom presvedčíme na vlastné oči! A tak sme pre novú selekciu rámov odcestovali až do Milána.

26. mája 2022, Autor: Paula Blahová, Foto: Zuzka Tvarošková

MIDO v Miláne je spolu s parížskym SILMO jednou z najznámejších  prezentácii optických noviniek vo svete. Predstavuje nielen sezónne kolekcie slnečných a dioptrických okuliarov, ale aj inovatívne materiály, okuliarové šošovky či výrobné technológie. V našej optike nám záleží na priateľstvách, ktoré sme si rokmi so značkami vybudovali. Okrem nových trendov sme sa preto tešili aj na stretnutie so známymi tvárami - s pánom Lesca, s Fabianom z Dabrach či Stefanom z Glare.

Čo nám túto sezónu cinklo do nosa a ktoré z trendov neminú ani naše poličky? 

Na MIDO sa prezentovali jarné a letné kolekcie, plné sviežich odtieňov a odvážnych tvarov. Nepriehliadnuteľným trendom boli pastelové farby - najmä bledomodrá či slabofialová, prezývaná  “muave”. Domácu úlohu si dizajnéri spravili aj v tvaroch - v kolekciách žiarili veľké, odvážne rámy či jemné a funkčné detaily. 


Každoročne odchádzame na veľtrh s cieľom ulahodiť všetkým tváram. Tento rok sme sa obzvlášť sústredili na širšie rámy pre pánov či úzke nosníky pre dámy. Misiu nám vo veľkom pomohol splniť obľúbený Albert I’mstein. Poľské jablko nepadá ďaleko od toho slovenského! 

Radosť máme aj zo samotných materiálov. Značky rozmýšľajú o okuliaroch čoraz udržateľnejšie. Belgické Komono sa zaviazalo vymeniť všetok komerčný acetát za eko alebo recyklovaný. Španielska Nina Mûr, značka pracujúca výlučne s drevom a kovom, zdigitalizovala svoje procesy natoľko, že rámy nemusí držať skladom. Takmer všetok kov, s ktorým sme sa na MIDO stretli, bol titánový, a teda oveľa flexibilnejší, odolnejší a funkčnejší. V rámoch cítiť poctivú ruku remeselníka a o to čarovnejšie je niektorých z nich stretnúť aj osobne!

Medzi inými sme po rokoch pokecali aj s Andreom z Monokolu, ktorý nám ukázal sýte farby a výrazné prvky svojej jarnej kolekcie. Stretli sme sa so španielskym Kaleosom a z ich dynamického s dobou kráčajúceho portfólia pre vás vybrali aj zopár štýlových slnečných rámov. Gamine, parížsko-newyorská značka známa odvážnym kovovým dizajnom, prekvapila najmä svojou novou acétátovou kolekciou, ktorá búra akékoľvek limity v dizajne okuliarov.


Čo by to bol za veľtrh bez nových kamarátstiev! V ZITE máme široký výber dostupných a pekných rámov, no cítime, že časť z vás sa s nami chce posúvať aj po dizajnovej stránke. Na MIDO sme spoznali značku, ktorá spĺňa všetky naše predstavy o kvalitnom ráme. Je lokálna a poctivá a znovu o čosi iná, ako všetko ostatné. Rámy vyrába z toho najkvalitnejšieho Mazzucchelli acetátu, farbí ich do sýtych odtieňov a vykrajuje unikátnym, pre značku typickým spôsobom. O akú manufaktúru ide, to si zatiaľ necháme pre seba. Pokiaľ nás však pravidelne sledujete, budete o tom vedieť medzi prvými. 

Tak arrivederci Miláno, bolo si príjemným mixom familiárneho a nepoznaného!