You can now find ZITA at two addresses

ZITA pre Ukrajinu

Nezatvárame oči pred neprávom, ktoré postihlo našich východných susedov. V ZITE ostro odsudzujeme ruskú inváziu na Ukrajine a ponúkame hneď niekoľko foriem pomoci.  

24. marca 2022, Autor: Paula Blahová, Grafiky: Mykola Kovalenko

Podávame ruku tam, kde to vieme najlepšie. V optike bezplatne opravíme rám každému, kto uteká pred vojnou. V krízovej situácii ponúkame aj výrobu okuliarov. Pokiaľ poznáte niekoho, kto by nás potreboval, napíšte nám alebo ho kedykoľvek pošlite do ZITY. Rozprávame plynulo po anglicky, ale isto nájdeme aj inú spoločnú reč. 

Okrem praktickej pomoci stojíme za Ukrajinou aj umením. V ZITE sme oslovili ukrajinského dizajnéra Mykola Kovalenko. Kúpou jeho grafík sme spoločne prispeli na vybrané organizácie pôsobiace či už na hranici alebo priamo na vojnou zasiahnutej Ukrajine. Medzi ne patria slovenské Kto pomôže Ukrajine, Magna, Mareena, Post Bellum, ale aj lokálna organizácia Come back alive, ktorá poskytuje materiálnu pomoc ozbrojeným silám.

Mykolove grafiky nájdete na našich oknách, ale odnesiete si ich tiež pri každom nákupe. Zo zadnej strany sme spísali užitočné informácie o vybraných organizáciách, ktorým môžete prispieť.

Veríme, že zo všetkého najdôležitejšie je, aby sme ostali solidárni a vytvorili bezpečný priestor pre tých, ktorí za ním utekajú. Každé otvorené dvere, pomocná ruka alebo čo i len ukrajinská vlajka vo výklade, dáva ľuďom pocit,  že sú bližšie k svojmu domovu.