ZITU odteraz nájdete na dvoch adresách v Bratislave.  

Kvet v ráme Gamine

Doslovný preklad pojmu identita v slovensko-vietnamskom slovníku chýba. Vo svojej tvorbe mu Kvet dodáva hlas aj obrysy. Ako fotografka skúma otázku inakosti a spolunažívania menšín s majoritou. ⁠⁠

23. júna 2022, Autor: Paula Blahová, Foto: Jakub Čaprnka

V umení ju vždy prirodzene lákali objekty vymykajúce sa prúdu. Dnes už vo fotkách nehľadá len seba, ale kolektívnu skúsenosť komunity v cudzom prostredí.

Pomocou fotoaparátu píše príbeh svojich predkov, kamarátov aj úplne cudzích ľudí, ktorí sa na ceste za lepšou budúcnosťou stretávajú s nepochopením, predsudkami a rasizmom.

Vo februári tohto roku dokumentovala cez platformu fjúžn ľudí na ukrajinsko-slovenských hraniciach a na tému migrácie či identity jej vyšlo aj niekoľko esejí. Témy, ktorým sa Kvet venuje presahujú z umenia do aktivizmu. Len nedávno stála pri schvaľovaní návrhu o uznanie vietnamskej komunity za národnostnú menšinu na Slovensku.

“Cez fotku nachádzam nielen seba, ale aj celú komunitu ľudí, ktorí sa cítia ako ja. Chcem zmeniť pohľad akým sa pozerá na ľudí v menšine. Vizuálna formu, ktorú pri tom volím, mi je najbližšia.“