ZITU odteraz nájdete na dvoch adresách v Bratislave.  

Lash & Grey v ZITE

Vyzretá tvorba hudobného dua Lash & Grey dobyla nejedno srdce v našej optike. Navyše majú skvelé oko na výber rámov zo ZITY. Naše svety sa v mnohom prepájajú, tak sme sa o ich plánoch, vkuse a tvorbe porozprávali pri natáčaní klipu k ich singlu Come and Get it.

16. apríla 2024, Autor: Zuzana Luther, Paula Blahová Foto: Jakub Čaprnka

Aký rok máte za sebou?

J: Momentálne sme v štádiu nahrávania a tvorby novej hudby tvorby hudby. Vydali dva nové single. Popri tom koncertujeme po Slovensku aj v zahraničí. Nedávno sme hrali v New Yorku a prvýkrát aj v Mexiku.

Aké máte ohlasy na vašu novú hudbu?

J: Ľuďom, ktorí nás poznajú len na základe prvých dvoch albumov, sa môže naša nová tvorba zdať dynamickejšia. Na doterajších albumoch, hlavne na tom prvom, na ľudí pôsobila subtílne, komorne a baladicky. Tak sme to vtedy chceli. Element rytmiky bol ale v našej hudbe vždy prítomný.

K: Debut hudobníka často nechcene vyprofiluje. My však radi experimentujeme. Nie v zmysle, že začneme hrať metal, no pracujeme s organickým prvkom a skúšame nové veci.

Ako ľudia vnímajú váš hudobný štýl?

J: Veľa ľudí si vraví, že sme nahrali džezové albumy. My sa džezu do hĺbky venujeme najmä pri cvičení alebo na džezových festivaloch. Hudbu, ktorú poznáte z albumov, nepovažujeme za džez, lebo je z nášho pohľadu iná. Určite sme ale ovplyvnení remeselnou stránkou tohto žánru.

K: Bežný, možno menej náročný poslucháč často komplikovanejšiu skladbu, ktorú zväčša nehrajú v rádiách, zaradí automaticky medzi alternatívne žánre. Žiaľ, na Slovensku nemáme takú bohatú hudobnú históriu, vďaka ktorej by aj komplexnejšia hudba mohla byť súčasťou mainstreamu.

Myslíte, že si vaša hudba nájde skôr zahraničných poslucháčov?

K: Sme z malej krajiny a robíme tu hudbu pre istú skupinu ľudí. V iných krajinách je táto skupina logicky väčšia. Navyše súčasnosť praje senzáciam, ktoré zaujmú v prvých troch sekundách. Vybudovať si širšiu fanúšikovskú základňu na Slovensku preto trvá o niečo dlhšie ako napríklad hudobníkom vo Francúzsku či v Škandinávii, kde sú aj alternatívne umelecké scény rozšírenejšie, bohatšie na prezentáciu tvorby. Napríklad v mnohých kluboch a na festivaloch sa tvorba dostáva k širšej mase poslucháčov, i keď možno percento týchto fanúšiko môže byť veľmi podobné našej krajine. 

J: Robíme niečo podobné, ako vy v ZITE. Tiež ste pre Slovákov priniesli nový pohľad na optiku a rámy. Najskôr iba pre istú skupinu ľudí, ktorí sa nebáli nosiť niečo iné, odvážnejšie. Aj my máme fanúšikov, ktorí nás počúvali od začiatku a potom tých, ktorí si k nám našli cestu až časom. Našu hudbu považujú za odvážnejšiu, hĺbavejšiu. Napriek tomu boli naše posledné koncerty na Slovensku úplne vypredané a teší nás, že k nám nachádza cestu stále viac ľudí. 

Viete si predstaviť, že vás budú hrať bežné slovenské rádiá? 

K: Potešilo by ma, ak by rádiá boli odvážnejšie a celkovo hrali tvorbu, ktorá si to zaslúži.
Hudobníkov a kapely, ktoré sa naozaj snažia spraviť kvalitnú popovú pesničku a nevychádzajú len zo šablón doby, aby napodobnili iný aktuálny hit "z top 40 charts". Súčasná tvorba sa, žiaľ, stále podobá minulým časom, keď sa pesničky iba pretextovávali z angličtiny. 

J: Vždy, keď vydávame novú skladbu, neobídeme ani jedno rádio. Možno práve teraz motyka vystrelí a niekto bude mať odvahu nás ľuďom prezentovať. Nerobíme si však ťažkú hlavu z toho, keď nás okrem rádia _FM, rádia Devín a zopár hudobných nadšencov, všetci ostatní odmietnu. 


Ako u vás prebieha tvorba novej skladby?

K: Napríklad pri skladbe "Come and Get It" to bolo tak, že sme niečo cvičili a Kubo potom začal hrať ten groove. Jednoducho sme si hneď predstavili aj ostatné nástroje a ja som začala spievať melódiu. Mám rada ten pocit, keď cítim, že veci do seba prirodzene zapadajú a všetko naraz vyplynie bez nejakých zbytočných lámaní cez koleno. Táto pesnička vznikla preto veľmi rýchlo. Od prvého nápadu až po dokončené demo prešlo len pár hodín. 

J: Počúvame veľa inštrumentálnej hudby a vnímame vzťahy medzi jednotlivými melódiami. V skladbe sa striedajú elementy - v niektorých častiach je ich viac a v iných menej. Je to priam neskutočné, aký identický hudobný vkus s Kristínou máme. Ak niekoho prizveme do tvorby, ide to niekedy oveľa ťažšie. Ťažšie rozumieme tomu, že to ďalší hudobník nepočuje práve tak ako my dvaja.  

K: Súhlasím, tvorba je veľmi o vkuse a my si v ňom rozumieme. Aký človek je, tak hrá a spieva. 

Čo sa týka textov, idú vám prirodzene ľahšie v angličtine?

K: Angličtina je určite ľahšia a prirodzenejšia na frázovanie. Naša generácia už vyrastala a je z veľkej časti ovplyvnená hudbou s anglickými textami. Napríklad “Come and get it” by nám v slovenčine vkusovo vôbec nesedela. Ľudia sa nás často pýtajú kedy napíšeme dalšiu slovenskú skladbu. Nedávno sa nám jedna podarila lusknutím prsta. Pravda však je, že si to nedokážem pri písaní rozkázať, musíme to tak naozaj cítiť. 

J: Napriek tomu sa nám často v zahraničí stane, že ocenia práve slovenskú skladbu, lebo sa im páči náš jazyk. Slovenčina je veľmi mäkká a spevavá, i keď trochu málo rytmicky ohybná hlavne v žánri, ktorému sa venujeme.

Aké problémy vnímate v súčasnom hudobom priemysle?

K: Mám pocit, že sa dnes ľudia ľahko predajú skrz sociálne siete. Svoju skutočnú hodnotu schovajú za niečo lacnejšie, len aby sa dostali k širšiemu publiku. Tlak verejnosti vie byť náročný. Robiť niečo poctivo znamená nepodľahnúť tlaku, byť v tvorbe trpezlivý a byť zvyknutý prekračovať všetky možné polená. 

J: Málo ľudí z brandže otvorene hovorí o neúspechu. A pritom sa úspech buduje práve na ňom. Neučíme sa na tom, čo sa podarí, skôr na tom, čo sa nepodarí. Každé nie nás zavedie niekam bližšie k áno. Radi by sme posmelili aj ostatných, aby sa nebáli robiť veci tak, ako ích cítia a chcú. 

Poďme k vašim okuliarom. Aké na ne máte ohlasy?

K: Reaguje na ne naozaj veľa ľudí. Naposledy si moje okuliare po koncerte v Štokholme skúšali asi tri baby. Najprv chválili Jakubove, potom som ja vybrala svoje a skoro odpadli. Milujem ich a veľmi rada ich nosím. Nemusím mať na sebe nič zaujímavé, dám si len rámy a vyzerá to super. Zžila som sa s nimi tak, že sa stali súčasťou mojej identity. 

Jakub, keď sme na veľtrhu zbadali tvoje okuliare značky Dabrach, tak sme si povedali, že ich musíme mať a niekoho si určite nájdu! Tebe sadli neskutočne.

J: Keď som si ich u vás prvýkrát nasadil, môj prvý pocit bol: “ Wow, toto je bomba”. Po chvíli som si začal premietať, kam všade v nich budem chodiť a či to s tou výstrednosťou nepreženiem.  Napokon som si ale povedal, že sa nemám čoho báť a rýchlo som si zvykol. Keď som si od vás odniesol prvý transparentný rám, veľa ľudí v našom okolí bolo zaskočených. O druhom páre, ktorý je ešte výraznejší, mi teraz viacerí povedali, že je naozaj super. Zdá sa, že hranice som v tomto ohľade posunul nielen sebe.

K: Ľudia nás začínajú vnímať aj cez ZITA okuliare. Často sa pýtajú či sú súčasťou nášho imidžu. My sme pri výbere okuliarov skôr mysleli na to ako ich obaja potrebujeme. Každý sme hľadali také, ktoré sa nám budú páčiť a dobre nosiť. Nebrali sme to ako “stejdžovanie”. Ale teraz už to tak berieme. :D

Kristína, ty si si u nás najskôr vybrala nenápadnejšie transparentné okuliare. Potom si sa rozhodla ešte pre tieto značky Gamine.

K: Vždy som brala Kuba ako toho, kto nosí výrazné rámy. No tento rám má niečím priťahoval. Po čase som si ho vyskúšala opäť a zistila som, že ho naozaj potrebujem! Je nenásilne výrazný, krásne púdrový a ľahučký. 


Pozrite si najnovší Lash & Grey videoklip k skladbe Come and Get it, kde zahviezdili aj naše okuliare tu