ZITU nájdete na dvoch adresách v Bratislave.  

Lenka & Peťo v rámoch French Retro a Lesca

Manželia Velitsovci sa spoznali vďaka cyklistike. Prvýkrát sa ich cesty spojili pred Peťovým odchodom na Tour de France. Dnes ich oboch môžete stretnúť v Isadore v priestoroch bratislavskej Pradiarne, kde má svoju základňu aj priateľská komunita vášnivých cyklistov.

31. mája 2024, Autor: Barbara Leschingerová, Foto: Jakub Čaprnka

Nápad na vznik značky Isadore sa zrodil približne pred 11-timi rokmi, keď sa bratia Peter a Martin naplno venovali profesionálnej kariére. Ako podnikateľskí nováčikovia najskôr vypracovali plán, z ktorého sa nakoniec stal obchod s cyklistickým oblečením. Inšpiráciu pre názov firmy našli bratia v repertoári skladieb rockovej skupiny Incubus, ktorú v tom období často počúvali. Aktuálne sa Peťo v Isadore venuje stratégiám a získavaniu informácií, ktoré posúvajú firmu vpred.

 

Pred vznikom Isadore sa Peťo naplno venoval profesionálnej cyklistike. Spomína si na náročné obdobie, ktoré sa vymykalo z bežného spôsobu života.

„Byť profesionálnym športovcom je fyzicky aj psychicky náročné, ale človek sa naozaj sústredí iba na jednu jedinú vec. Vo viacerých smeroch to bol jednoduchší život, ale už počas kariéry sme si spoločne s bratom začali uvedomovať, že je to akási bublina, ktorá nás okrem športu nikde neposúva. Pre mňa to bola veľmi pekná skúsenosť a určite ma profesionálny šport vyformoval ako človeka.“

Lenka pracuje v Isadore už sedem rokov – aktuálne v programe výroby súprav na mieru, ktorý vo firme spustili pred dvomi rokmi. S tímom dizajnérov sa snaží splniť všetky požiadavky zákazníkov z rôznych kútov sveta. Personalizované Isadore dresy tak môžete vidieť hlavne na cyklistoch na Slovensku, ale aj v Tokiu či Amerike. 

Možno aj preto je Lenkiným veľkým snom vycestovať do Japonska a spoznať miestnu kultúru. Okrem lásky k cyklistike ju s Peťom spájajú aj dve deti, ktoré odmalička vedú k aktívnemu športovaniu. 

Lenka našla v ZITE vkusného spoločníka na bežné nosenie a kultúrne podujatia, na ktoré rada chodí s rodinou a priateľmi. Na okuliaroch značky French Retro obdivuje nadčasovú eleganciu a pohodlný materiál, ktorý vydrží nosiť hoc aj celý deň. 

„Výber okuliarov je pre mňa celkom náročná činnosť. Musia ma osloviť tvarom, farbou a musia spraviť prvý dojem po nasadení na tvár. Väčšinou siaham skôr po nadčasovom dizajne, ktorý odzrkadľuje môj životný štýl.“

Peťa do ZITY doviedla práve Lenka. Pri výbere rámov očakával rýchly proces bez zbytočného presviedčania, čo sa mu v našej optike aj splnilo. S Lenkinou podporou si odniesol francúzsky rám značky Lesca, ktorý kladie dôraz na čisté línie a ručnú tvorbu.    

V Isadore nájdete okrem cyklistického oblečenia aj komunitné centrum, ktoré vzniklo ako miesto na stretnutia nadšenkýň a nadšencov cyklistiky. Počas roka organizujú alebo hostia rôzne podujatia, workshopy a špeciálne jazdy. Cyklistická komunita na Slovensku sa z roka na rok rozrastá. V mnohých slovenských regiónoch vznikajú malé kluby, ktoré prichádzajú do Bratislavy, aby sa stali súčasťou väčšieho cyklistického spoločenstva. Lepšie miesto na budovanie komunity, ako sú vzdušné priestory Pradiarne, si nemohli ani priať.

Lenka a Peťo, vďaka, že tvoríte cyklistickú komunitu na Slovensku!

„Nechceme si prisvojovať, že je to naša komunita. Sme otvorení všetkým skupinám, či už väčším alebo menším a sme radi, keď využívajú náš Hub. Presne s touto myšlienkou sme ho v Pradiarni otvorili, aby sa tam mohli stretávať rôzni ľudia, ale hlavne, aby si spolu užívali cyklistiku.“– bývalý profesionálny cyklista, Peťo zo značky Isadore.