You can now find ZITA at two addresses

Peťo & Maryll

Každému tlačidlu či drobnému piktogramu vdychuje život UX dizajnér. V hernom svete to funguje rovnako. Peťo pri dizajnovaní hier myslí najmä na potreby hráčov. 

19. júla 2024, Autor: Barbara Leschingerová, Foto: Jakub Čaprnka

Predstavte si jednoduchý proces online nákupu alebo aplikáciu, ktorú hravo zvládnu aj naši starí rodičia. Denne prichádzame do kontaktu s množstvom služieb a produktov. Málokedy nám však napadne, že na to, aby sme ich s radosťou využívali, zohráva dôležitú úlohu naša používateľská skúsenosť (UX). 

Každé tlačidlo či drobný piktogram funguje vďaka premyslenej práci UX dizajnéra. Možno vás neprekvapí, že v hernom priemysle to funguje navlas rovnako. Dlhoročný UX dizajnér Peťo nám prezradil, ako sa skladajú herné mechaniky.

Svoje nadšenie pre hry rozvíjal už počas vysokej školy písaním pre časopis Techbox. No až s príchodom do Pixel Federation sa z voľnočasovej aktivity stala milovaná práca. Momentálne svoje skúsenosti s UX posúva v českej hernej vývojárskej spoločnosti Grip Studios, kde navrhuje napríklad aj to, ako sa hráčovi zobrazí interakcia viacerých postáv.

„UX dizajnér potrebuje, čo najlepšie porozumieť problému pri komunikácii s klientom, musí poznať technické obmedzenia produktu a myslieť pri tom na potreby a schopnosti používateľov.“

Pri svojej práci musí Peťo myslieť na to, aby hra v správnom čase a zrozumiteľne dávala používateľom spätnú väzbu. Snaží sa predísť tomu, aby hráči neboli zbytočne frustrovaní alebo zmätení z fungovania hry. Často si láme hlavu nad tým, ako nadizajnovať ovládacie prvky tak, aby bol zážitok z hrania hry čo najlepší na všetkých zariadeniach. 

Pri hrách určených na mobil pracuje s dvoma veľkými obmedzeniami. Hráč používa primárne dva prsty, ktorými musí ovládať viacero prvkov naraz, preto je jedným z nich ovládacia schéma. Druhé obmedzenie predstavuje veľkosť elementov na malých obrazovkách mobilov. Často je výzvou nadizajnovať hru tak, aby boli prvky pre hráčov dostatočne čitateľné. 

Kreatívny proces si vyžaduje veľa času za počítačom. Preto sa Peťo vo voľnom čase venuje hlavne behu, psíkovi Maggie a manželke Gabriele, s ktorou objavuje krásy sveta. Na výlety si nezabúda do batôžka pribaliť aj analógový fotoaparát na zaznamenávanie prítomných okamžikov. Nepohrdne šálkou výberovej kávy a svoje dizajnérske oko rád poteší návštevou menšieho kina, kde si vychutnáva filmovú estetiku. 

V umení rád objavuje nové žánre. Či už sa bavíme o hudbe, filme, fotografii, videohrách alebo o inom, audiovizuálnom zážitku. Jeho cieľom je nezostať zakliesnený v tých istých koľajach.

Peťo využil svoje estetické cítenie aj pri výbere okuliarov. V ZITE si obľúbil neopozerané tvary francúzskych rámov značky Maryll. Okrem dioptrických okuliarov na bežné nosenie vlastní aj slnečný dioptrický rám, ktorý mu spríjemňuje prechádzky so psíkom, ale aj cesty do nepoznaných miest. 

„Život ponúka obrovskú rozmanitosť. Ak neskúsime nové veci, tak sa mnohokrát ukrátime o množstvo nepoznaných zážitkov.“