ZITU odteraz nájdete na dvoch adresách v Bratislave.  

Okuliare pre nevestu

Budúce nevesty zbystrite zrak. Máme pre vás selekciu rámov, ktoré podčiarknu váš výnimočný svadobný deň. 

14. mája 2024, Autor: Barbara Leschingerová Foto: Stanislava Markovičová

Známa slovenská návrhárka, naša zákazníčka a suseda, Veronika Kostková, má pod palcom každú svadobnú sezónu. Začiatkom tohto roka nás oslovila na milú spoluprácu. Pozvala nás do svojho ateliéru, kde sme spoločne vytvorili svadobnú výberovku ako šitú na mieru.   

Veronika pripravila inšpiráciu pre budúce nevesty, ktoré sa ostýchajú zladiť okuliare k svadobným šatám. Ak bežne nosíte dioptrické okuliare, nie je dôvod ich odkladať počas svadby. Naopak, okuliare môžu byť jedinečným kúskom, ktorý doplní váš svadobný deň.  

S Veronikou sme sa počas fotenia stihli porozprávať o tom, ako nevesty vnímajú okuliare na svadbu. Prečítajte si rozhovor, v ktorom prezradila, aké svadobné trendy nás čakajú túto sezónu a ako postupovať pri výbere okuliarov. 

Ako vznikol nápad na spojenie svadobných šiat a okuliarov zo ZITY?

Tento nápad vznikol na základe konverzácie s nevestami na Instagrame, kde sa ma mohli pýtať rôzne otázky ohľadom svadby. Jedna z budúcich neviest mi položila otázku na okuliare a keďže som si spomenula na moju osobnú a veľmi príjemnú skúsenosť s optikou ZITA, okamžite prišiel nápad na spoluprácu. Pri výbere okuliarov v optike na fotenie som zistila, že nevesta, ktorá mi otázku položila, sa medzičasom zamestnala práve v ZITE. Celý tento projekt považujem za naše spoločné dielo. 

Zvyknú z tvojej skúsenosti nevesty nosiť okuliare aj počas svadby?

Väčšina neviest siaha skôr po kontaktných šošovkách napriek tomu, že v bežnom živote nosia dioptrické okuliare. Je to škoda, pretože práve okuliare môžu byť veľmi pekným módnym doplnkom, ktorý dotvorí svadobný look a celkový štýl svadby. Treba len prehodnotiť fakt, že nie vždy musia byť tie isté okuliare na svadbe, aké nosíte v bežnom živote.

Prečo si myslíš, že sa nevesty vyhýbajú dioptrickým okuliarom?

Možno práve preto, že sa na okuliare pozerajú ako na zdravotnú pomôcku a nie ako na módny doplnok. Počas slávnostného večera sa dioptrické okuliare hravo zmenia na šperk. Nevesta môže takisto zažiariť v okuliaroch ako s náhrdelníkom či náušnicami. Myslím si, že niektoré nevesty vidia komplikáciu v kombinovaní so závojom alebo make-upom. To sa však dá vždy vyriešiť.

Máš pocit, že sú dnešné nevesty odvážnejšie pri výbere šiat a doplnkov alebo stále prevláda osvedčená klasika? 

Slovenské nevesty všeobecne tiahnu viac k tradíciám. Keďže sa však do svadobného veku dostáva Generácia Z, ktorá je známa búraním pravidiel, pomaly sa aj v svadobnej oblasti začínajú objavovať ženy, ktoré svadbu ponímajú inak.


Aké sú tohtoročné svadobné trendy? Aké farby dominujú v svadobných doplnkoch?

V tomto aj budúcom roku nás po dlhšom čase čaká menej čipky a viac princezien pred oltárom. Návrat totiž slávia šaty s výraznejšou sukňou, korzetmi a z hladkých materiálov. Neznamená to, že šaty musia vyzerať ako torta. Návrhári pracujú s objemom bez zbytočných výstuží a ťažkých materiálov. Čo sa týka doplnkov, návrat slávia mašle a 3D kvety. Extravagantnejšie nevesty môžu siahnuť po mikrotrende, ktorým sú farebné závoje.

Aké odporúčania by si dala budúcim nevestám pri výbere svadobných okuliarov?

Odporúčam, aby v prvom rade ladili štýl svadobných šiat a okuliarov. Ak má nevesta jemné čipkované šaty, vhodnejšie budú subtílne rámy v neutrálnych púdrových alebo metalických odtieňoch. Výraznejšie šaty si pýtajú aj nápaditejšie tvary a farby okuliarov. Ak nevesty chystajú čoraz populárnejšiu malú mestskú svadbu, odporúčam zvoliť jednoduchší model svadobných šiat, kostým či overal s kombináciou okuliarov výraznejších farieb. Pre nevesty, ktoré sa v „deň D“ predsa nechcú vzdať kontaktných šošoviek, je tu možnosť vybrať si slnečné okuliare, ktoré nemusia byť nevyhnutne biele.

S Veronikou sa nám podarilo vytvoriť pestrú svadobnú paletu dioptrických a slnečných okuliarov rôznych tvarov a farieb. Kovový rám poľskej značky Albert I'mStein si obľúbia nevesty, ktoré túžia po jemnom vzhľade. Pre výraznejšie typy sme zvolili elegantný bordový rám Jean Philippe Joly. Ak chystáte slnečnú svadbu, vo vašej výbave nesmú chýbať farebné okuliare značky Kaleos či extravagantný model značky Gamine, s ktorým zažiarite aj na tanečnom parkete. Celú svadobnú výberovku si môžete pozrieť tu.