ZITU odteraz nájdete na dvoch adresách v Bratislave.  

Slnečné okuliare

Zrak nepodlieha trendom.
Chrániť ho treba celoročne a o niečo dôslednejšie najmä počas slnečných mesiacov. Ako v tom pomôžu slnečné okuliare a čo pri nich nesmie chýbať? Odpovedá vaša obľúbená optika!

6. apríla 2022, Autor: Paula Blahova, Foto: Nora a Jakub

V lete si naše oči možno oddýchnu od obrazoviek, no zabrať im na oplátku dajú slnečné lúče. Ak ochranu našich očí pred slnečným žiarením dlhodobo zanedbávame, môžeme zvýšiť riziko poškodenia zraku. 

Pomôžme si s troškou teórie: UV alebo ultrafialové žiarenie je neviditeľná časť elektromagnetického žiarenia. Delí sa na UVC, UVB a UVA, no náš zrak zaujímajú posledné dva typy, pretože UVC žiarenie takmer úplne pohltí zemská atmosféra. UVB z veľkej časti zadrží ozónová vrstva, no nechránené oko môže spáliť a poškodiť očnú rohovku alebo spojivku. UVA dopadá na Zem v 90 až 99% sile. Preniká priamo na sietnicu a môže viesť k predčasnému vzniku šedého zákalu alebo degenerácii makuly spôsobujúcej stratu zraku.

Pri kontakte s priamym slnečným žiarením sa zrenica na obranu stiahne, aby tak oko ochránila pred vstupom veľkého objemu svetelných lúčov. ⁠Vtedy sú nám lacné slnečné okuliare skôr na škodu ako na úžitok. ⁠Ak si oko zakryjeme temnou clonou bez kvalitného slnečného filtru, jednoducho ho oklameme. Zrenica sa roztiahne a pustí dnu aj časť nebezpečného UV žiarenia.⁠⁠⁠⁠

Pri výbere okuliarov je preto dôležité hľadať označenie 100% UVA a UVB ochrany. V ZITE vám to uľahčíme - všetky slnečné okuliare v našom portfóliu sú tej najvyššej ochrany. 

Správny výber okuliarov záleží aj od ich použitia. Za volantom, pri vode či na horách bojujete okrem priameho slnečného svetla rovnako s jeho odleskami. Pomôcť môže polarizačný filter, ktorý funguje takmer ako roleta. Gradál, alebo sčasti zatmavené sklo, umožňuje vidieť jasnejšie v tieni a interiéroch. Fanúšikov funkčnosti poteší fotochromatické sklo, ktoré mení dioptrické sklá na slnečné v priebehu sekúnd. Klasické, celoplošne zatmavené sklo chráni zrak z každého uhlu rovnako, a preto je dobrou voľbou pod priame slnko alebo do prírody.


No a keďže sme optika ZITA, stojíme si za tým, že slnečné okuliare musia aj správne sedieť. Narozdiel od dioptrických rámov, pri slnečných vôbec nevadí, že zakrývajú obočie. Slnečné lúče na nás dopadajú aj zhora a väčšia očnica znamená lepšie krytie. Dôležitý je samozrejme správny sklon k tvári - pri ktorom by nemal rám sedieť na lícach. A aj napriek populárnemu trendu, slnečné okuliare naozaj nepatria do stredu nosa, ale na jeho koreň, ktorý krásne kopírujú.

Napokon nezabudnite pri výbere hľadať také, ktoré okrem nosu sedia aj vašej osobnosti. Na našom webe nájdete pestrý výber nedioptrických slnečných okuliarov - klasických, mačacích, kovových aj s klipmi. Pokiaľ nesadnú, môžete nám ich do 30 dní bezplatne vrátiť. Ak by ste mali záujem o dioptrické slnečné okuliare alebo si ich len chceli zopár vyskúšať, zastavte sa u nás v optike. Termín návštevy si rezervujete tu