You can now find ZITA at two addresses

Aberácie

Prečo mi  okuliare menia veľkosť očí?

31. januára 2023, Autor: Paula Blahová, Foto: Jakub Čaprnka

Za všetko môže fyzika! Plusové dioptrie, čiže dioptrie na krátku vzdialenosť obraz zväčšujú. Prosto, fungujú ako lupa a naše oči sú v nich prirodzene o čosi väčšie ako v skutočnosti. Pri mínusových dioptriách dochádza k opačnému efektu a oči sa tak zdajú menšie. V optickom fachu tento jav nazývame aberácia. Intenzitu aberácie ovplyvňuje veľkosti dioptrií a pri nižších hodnotách je takmer nepovšimnuteľná. 

Stenčením okuliarovej šošovky znížime aberáciu

Pri vyšších dioptriách sa zmene veľkosti očí žiaľ nikdy úplne nevyhneme. No môžeme jej pomôcť! Múdre fyzikálne hlavy už dávnejšie prišli na to, že efekt deformácie možno potlačiť vyšším indexom lomu. O čo tenšia je šošovka, o to je zmena nenápadnejšia. Investíciou do stenčenia tak deformáciu zjemníme. 

Úplne ju odstránime iba ak si nasadíme kontaktné šošovky. V ZITE však pravidelne zdôrazňujeme, že šošovky sú doplnok, nie náhrada okuliarov. Najlepším možným riešením je preto dôkladné vyšetrenie zraku a výber vhodných okuliarov.  S oboma vám v optike s radosťou pomôžeme! Nepatrný rozdiel veľkosti očí predsa neprebije fakt, že nám okuliare výrazne skvalitňujú život. 

Mimochodom, aberácia nie je jedinou deformáciou obrazu, ktorú môžu okuliarové šošovky spôsobiť. Raz za čas sa nám v pohľade cez okuliare objaví malá dúha. Za následok ju má materiál šošovky, ktorý pri určitých svetelných podmienkach rozloží biele svetlo na spektrum farieb. Tento efekt je najviditeľnejší pri pohľade do periférie okuliarovej šošovky. Detailná centrácia je preto pre čistotu obrazu veľmi dôležitá. Príďte si svoj zrak vyjasniť k nám