ZITU odteraz nájdete na dvoch adresách v Bratislave.  

Monokol

„Okuliare, ktoré nosíme, hovoria veľa o tom, kto sme.“ Túto filozofiu razí značka Monokol, ktorá sa vo svojej tvorbe inšpirovala geometrickými líniami opustených dielní z južného Talianska.  

9. marca 2023, Autor: Paula Blahová, Foto: Jakub Čaprnka, Zuzana Luther

Značku založil a naďalej dizajnuje Andrea Migliaccio. Andrea je nadšeným zberateľom vintage okuliarov a pôvodom marketér. K optike sa dostal skrz kolekciu drevených rámov. Rokmi sa jeho pohľad na materiál a tvar zmenil a v roku 2016 spustil v mestečku Caserta blízko Neapolu svoju vlastnú výrobu.

Keď sme si k Andreovi pred pár rokmi na veľtrhu prisadli na obede, netušili sme, že si jeho neprehliadnuteľné okuliare vyrobil sám. Dali sme sa do reči a naspäť na Slovensko leteli nadšení z ďalšej podarenej dizajnovej spolupráce.

Rovnako ako v ostatných talianskych manufaktúrach, aj Andrea a jeho tím starostlivo vyberajú ten najkvalitnejší materiál, aby ho následne poctivo remeselne spracovali. Na rozdiel od ostatných však Monokol nevzhliada ku klasickej talianskej elegancii, no k ostrým črtám industriálnych budov. Pri dizajnovaní prvej kolekcie sa značka inšpirovala starou sklárskou továrňou neďaleko Caserty. Kovová kostra budovy Andreovi pripomenula stavbu rámu. Geometrické črty a jemný industrial cítiť v kolekciách aj komunikácii značky naďalej.

Monokol pri výrobe využíva špecifické farby acetátu, pričom obľubuje najmä číre odtiene. Výsledkom je moderný rám s názorom, ktorý sa v našej ZITE teší veľkej obľube a to najmä u tých, ktorí v okuliaroch zároveň hľadajú aj neprehliadnuteľný doplnok.

Objavte kolekciu Monokol tu