ZITU odteraz nájdete na dvoch adresách v Bratislave.  

Čo nového pod slnkom?

V našej optike razíme filozofiu, že nie každý trend, je trend hodný nasledovania. Pokiaľ je sebaláska v móde, v ZITE nám vždy bude záležať na tom, aby okuliare sadli v prvom rade vám. Na našich poličkách však nechýbajú oku lahodiace tvary a farby, ktoré kráčajú s dobou. 

5. apríla 2022, Autor: Paula Blahová, Foto: Jakub Čaprnka

Málokto vie, že prví trendsetteri slnečných okuliarov boli Inuiti, pôvodní obyvatelia Grónska a Severnej Kanady. Skôr než sa slnečné okuliare „nosili“, plnili najmä ochrannú funkciu. Za polárnym kruhom chránili pred snežnou slepotou, ale aj ostrým vetrom a vodou. Takéto okuliare nemali žiadne sklíčka - išlo iba o dve pozdĺžne štrbinky vyrezané naprieč kosťou, ktorá bola priviazaná o tvár koženou šnúrkou.

Dnes máme naštastie okrem kvalitných okuliarových šošoviek aj ľahšie rámy. Nosí sa takmer všetko - veľké, malé, farebné, futuristické aj tie, na ktoré by sme radšej zabudli. Ktoré trendy sa tešia najväčšej obľube? 

Vo veľkých slnečných okuliaroch sa raňajkovalo u Tiffanyho a raňajkuje sa v nich dodnes. Luxus sa stáva minimalistickým a o to prístupnejším. Aj pri veľkých mačacích tvaroch ide o jednoduchý kúsok, ktorý úspešne skladá skúšku časom.

Nadrozmerným slnečným rámom dnes už konkurujú aj oválne okuliare menšieho tvaru - malé čierne. Pripomínajú roky 90. - sú elegantné, uhladené a tak trošku drzé. 

Možno ste si na našich poličkách všimli zopár nevšedných kúskov. Už dávno neplatí, že rámy sú iba okrúhle. Majstri remesla prichádzajú s okuliarmi budúcnosti.

Okrem tvarov napredujú trendy aj vo farbách a vzoroch. Tento rok si našu pozornosť zaslúžili netradičné odtiene bielej či krémovej, ktoré sú sviežim odklonom od tradičných zemitých farieb.

Zo všetkého najviac sa tešíme z trendov, ktoré myslia na budúcnosť. Výrobcom slnečných okuliarov dnes už nezáleží iba na vzhľade, ale aj na stope, ktorú po sebe zanechajú. A tak nám predstavujú udržateľné materiály - recyklovaný a rozložiteľný acetát alebo bioplast. Priekopníci v udržateľnosti sú najmä značky Komono a Proud.

Tak ako, inšpirovali sme vás do novej sezóny? V našej online ponuke nájdete pestrý výber slnečných rámov. Pokiaľ nesadnú, môžete nám ich do 30 dní bezplatne vrátiť. Ak by ste predsa len chceli galériu rámov vyskúšať naživo, zastavte sa u nás v optike. Termín návštevy si rezervujete tu.