ZITU odteraz nájdete na dvoch adresách v Bratislave.  

Soňa v Jacques Durand a Monokol

Vyše 40 rokov na obrazovke svedčí o tom, že Soňu Müllerovú nemusíme nikomu predstavovať.  

14. februára 2024, Autor: Paula Blahová, Foto: Jakub Čaprnka

Soňa patrí k legendárnym hlásateľkám, ktoré boli ešte pred 20-timi rokmi každodennou súčasťou televízneho vysielania. Skúsená televízna a rozhlasová moderátorka je v súčasnosti známa z dennej talkshow pre ženy Dámsky klub. Prečítajte si rozhovor o tom, čo ju momentálne teší a čo rada nosí. 

Čo vás momentálne zamestnáva a čím rada trávite voľný čas?

Moja sučka Yama. Čím je staršia, je oddanejšia, jemnejšia, ale aj tvrdohlavejšia.  Sprevádza ma životom už vyše 12 rokov, bola som mnou v dobrom aj v zlom a teraz, keď jej odchádzajú sily, tak si prispôsobujem svoj program tak, aby som bola čo najviac s ňou. Aj keď už nie je taká aktívna, stále je zvedavá a rada so mnou objavuje nové miesta. A tak sa naďalej túlame Bratislavou, aj keď už v pomalšom tempe.

Vaša zbierka slnečných a dioptrických okuliarov je naozaj rozsiahla. Kedy vás rámy oslovia?

Mám rada nápadné a mierne extravagantné rámy. Hovorím mierne, pretože som na dioptrické rámy zaťažená, a tak som si už kade-tade po svete poskúšala rôzne úlety, dokonca také výrazné extravagancie, ktoré by som nenosila ani za svet. Extravagancia má v mojom živote svoje miesto, ale má aj limity. Aj keď ma nejaký rám očarí, tak sa naň neulakomím len preto, že je to skvelý dizajnový a extravagantný kúsok, ktorý vyráža okoloidúcim dych. Pre mňa je najdôležitejšie, či mi rám dobre sedí a či mi svedčí. A takých "úlovkov" sa mi podarilo za tie roky nazbierať dosť. 

Na svojich sociálnych sieťach zdieľate okrem módy aj myšlienky na tému ženskosti a prirodzenosti. Čo pre vás znamená autentická krása?

Nachádzanie krásy v tom, čo je prirodzené, pravdivé a úprimné. Nemusí to spĺňať estetické normy krásy, ale je to pôsobivé a silné vo svojej naturalite a nefalšovanosti. Autentická krása má oveľa vyššiu cenu ako komerčná, ktorá nadbieha normám. A to nielen metaforicky, ale aj doslova. Momentálne takým niečím žijem, pretože už viac ako 2 roky vymýšľam dizajnové šperky z naturálnych drahokamov, ktorých krásu nachádzam aj v ich nedokonalostiach. Práve vo svojej autentickosti skrývajú hodnotu, ktorá syntetickým, dokonalým kameňom chýba.

Na čo sa v najbližšej dobe tešíte?


Veľmi sa teším sa z webstránky šperkov, ktorá nedávno vznikla. Stránka nesie moje meno, obsahuje archív mojej tvorby, ale nájdete tam aj tie šperky, ktoré sa dajú aktuálne kúpiť. Šperky nevyrábam sama, vyberám drahé kamene a navrhujem ich dizajn. Potom to spolu so zlatníkom technicky doriešime a výsledkom je šperk pre ženu, ktorá má svoj vlastný štýl a rada si ho dotvorí originálnymi kúskami. Vie oceniť aj kameň aj hodnotu pravého šperku. Najmä tú nadčasovú a emocionálnu.

„Extravagancia má v mojom živote svoje miesto, ale má aj limity. Ak ma nejaký rám očarí, tak sa naň neulakomím len preto, že je to skvelý dizajnový a extravagantný kúsok, ktorý vyráža okoloidúcim dych. Pre mňa je najdôležitejšie, či mi rám dobre sedí a či mi svedčí.”

Soňa preferuje nápadité, extravagantnejšie rámy. Poskúšala si vraj už rôzne úlety, no pri výbere rámu dbá vždy na jeho nositeľnosť. V ZITE jej možno práve preto učarovali dva rámy talianskej produkcie, spoľahlivé kvalitou, no prekvapivé tvarom aj materiálom. Na sebe má bordový model značky Monokol a čierny matný rám z ateliéru Jacques Durand