ZITU od 2.4. nájdete na dvoch adresách, viac info tu

Centrácia

Každá okuliarová šošovka obsahuje bod, cez ktorý sa nám na svet pozerá najpohodlnejšie.

5. októbra 2022, Autor: Paula Blahová, Foto: Jakub Čaprnka

Tento bod určujeme v ZITE presným zameraním výšky vašej zrenice a vzdialenosti oboch zreníc od koreňa nosa. Ľudovo tento parameter nazývame PDčko. Meranie vykonávame výlučne po tom, čo ste si u nás vybrali svoj vysnívaný rám. Vycentrovaním predídeme optickým skresleniam a prispôsobíme polohu skiel priamo na vás.

Pupilárna dištancia a výška zrenice

Pri správnej centrácii by sa bod, ktorý zameriame, mal zhodovať so stredom vašej zrenice. Záleží pri tom na každom milimetri! Stačí málo a vaše oko sa môže pozerať nesprávnym bodom. Takáto odchýlka spôsobuje ťahanie očí či bolesti hlavy a môže sa stať, že si na nové okuliare jednoducho nezvyknete. Čím vyššia a komplexnejšia je vaša dioptria, tým je presnosť centrácie dôležitejšia. 

Centrácia je jedným z hlavných dôvodov, prečo je nevyhnutné, aby sme vás v optike videli na vlastné oči. Uznávame, online nákup okuliarov je pohodlný, ale žiadna digitálna technológia na internete sa zatiaľ nevyrovnala odbornému oku a vybaveniu priamo v optike. Centrácia cez webovú kameru totiž nepočíta s prirodzeným sklonom hlavy, ktorý za počítačom máme. Aj tá najmenšia odchýlka môže spôsobiť riadnu šarapatu.

Zameranie okuliarových šošoviek preto odporúčame nechať na nás. V optike sa vždy prv uistíme, či vám rám pekne sedí. Je dôležité, aby nepadal z nosa a mal správny sklon k tvári. Následne si vás zmeriame pomocou špeciálneho PD prístroja. Presvedčíme sa, že je vaša hlava v prirodzenom postavení a kvôli presnosti si každé oko vycentrujeme osobitne. Pri viacohniskových šošovkách s adíciou využívame na zameranie aj našu centračnú vežu. Na nej si vás odfotíme hneď z niekoľkých uhlov a získame tak najpresnejšie parametre pre výrobu šošoviek na mieru. Údaje z centrácie potom aplikujeme pri zábruse okuliarových šošoviek rámu. 

Zelený bod označuje ideálny bod centrácie. Čím je centrácia ďalej od ideálneho bodu, tým je kritickejšia - označené postupnou zmenou zo žltej až po červenú. 

Okuliare sú dôležitou zdravotnou pomôckou a individuálny prístup pri ich výbere je preto nevyhnutný. Len na vlastné oči sa vieme uistiť, že všetko sedí tak, ako má. Rýchlym nákupom online môžete svojmu zraku viac uškodiť ako pomôcť. Na našej online ZITE preto zatiaľ dioptrické okuliarové šošovky nehľadajte. Technológiam sme otvorení , ale momentálne je stále osobná návšteva tou najväčšou istotou. Rezervujte si svoj termín na skúšanie okuliarov alebo odborné vyšetrenie zraku v našej optike tu.