ZITU odteraz nájdete na dvoch adresách v Bratislave.  

La Brique et la Violette

Tvarmi odvážna a farbami nekonvenčná značka La Brique et la Violette je poctou francúzskemu mestu Toulouse,
z ktorého pochádza.

11. január 2024, Autor: Paula Blahová, Foto: Nora & Jakub

V názve nesie odkaz na všadeprítomnú červenú tehlu a vôňu fialiek, ktorá sa v Toulouse po stáročia kultivuje. Za značkou stojí manželský pár optikov Marine a Romain. Ich tvorba vznikla ako reakcia na obmedzený výber v optike, v ktorej pracovali. Romain najskôr autorské dizajny vyrábal vo voľnom čase. Nadšená reakcia zákazníkov povzbudila manželov, aby si založili vlastnú značku. Ateliér aktuálne tvorí 10 ľudí, pričom dizajn má pod palcom naďalej sám Romain. 

Vďaka vlastnej fabrike má značka pod kontrolou celý proces výroby. Každý rám musí prejsť takmer 40-timi rôznymi krokmi, kým je hotový. La Brique et La Violette nefunguje ako manufaktúra, kde sú zamestanci zodpovední iba za istú časť rámu. Naopak, každý z ateliéru prechádza celým procesom tvorby a zdatný tak musí byť v niekoľkých disciplínach. Na konci výroby sa na rám podpíše formou iniciálok. V ateliéri v Toulouse vedia voľne nakombinovať rôzne prvky rámu do jedného, zvoliť matnú či lesklú alternatívu. 

Osobitý dizajn s prvkami ručnej práce robí z okuliarov značky La Brique et la Violette vskutku klenot. Celú kolekciu z našej optiky si môžete prezrieť tu.