ZITU odteraz nájdete na dvoch adresách v Bratislave.  

Ochráňte svoje oči pred slnkom

Slnečné dni nás prirodzene ťahajú viac do prírody či mestských uličiek. Na každom kroku však striehnu smietky a iné nástrahy, ktoré môžu našim citlivým očiam ublížiť.  

9. máj 2024, Autor: Monika Floreková, Foto: Nora Saparová, Jakub Čaprnka

Výnimkou nie sú ani slnečné lúče, ktoré nám síce zlepšia náladu, ale ak nenosíme kvalitné slnečné okuliare, narobia viac neplechy ako úžitku.

Potreba slnečných okuliarov sa však pri ochrane proti ultrafialovému žiareniu iba začína. Čím častejšie a dlhšie sa pohybujeme mimo domova, tým dôležitejšie je mať okuliare vždy poruke. Okuliare so 100 % ochranou proti UVA a UVB žiareniu ochránia všetky štruktúry oka.

Ak je oko nechránené a dlhodobo vystavené slnečným lúčom, môže to viesť k rôznym poruchám zraku, ako je šedý zákal alebo degenerácia makuly spôsobujúca v tých najhorších štádiách až stratu zraku. Okuliarové šošovky však nechránia iba samotné oko, ale aj viečka. Naša pokožka je v okolí oka tenšia a citlivejšia na slnečné žiarenie či alergény poletujúce vo vzduchu.

Nástrahy na každom kroku

Slnečné okuliare sú skvelým parťákom na potulkách, pretože sa nezľaknú slnka, ale ani vetra. Nebezpečné sú najmä častice poletujúce vo vetre, ako prach či piesok, ktoré sú malé a do oka sa dostanú až príliš ľahko. Výsledkom je jeho podráždenie, začervenanie alebo svrbenie.

Teplejšie dni so sebou prinášajú okrem radosti aj alergény. Peľová sezóna môže spôsobiť alergickú konjuktivitídu, ktorá je výsledkom podráždenej spojivky. Očné alergie sú už častým problémom a sprevádza ich začervenanie, svrbenie či pocit pálenia a opuchnuté viečka.

Aké slnečné okuliare sú pre vás tie pravé?

Medzi najobľúbenejšie a najuniverzálnejšie okuliare patria tie s klasickými celoplošne zatmavenými sklami. Ich výhodou je, že chránia zrak z každého uhlu rovnako, a preto ich oceníte hlavne pod priamym slnkom. Pre tých, ktorí trávia veľa času pri vode či v horách, odporúčame slnečné okuliare s polarizačným filtrom. Hravo sa postarajú o nepríjemné odlesky od povrchu cesty, vody či snehu. 

Ďalším typom zafarbenia skiel je gradál. Ide o sčasti zatmavené sklo, ktoré je v hornej časti tmavšie a postupne sa zosvetľuje. Slnečné okuliare s týmto typom skiel sú ideálnym parťákom do mestských uličiek počas každého dňa a uvidíte s nimi dobre aj na displej mobilu. Ak narýchlo vkročíte do interiéru alebo sa slnko schová za oblaky, stále sa môžete cez okuliare pozerať vďaka bledšiemu zafarbeniu skiel v spodnej časti. 

Okuliare s fotochromatickými sklami zas potešia všetkých, ktorí vyhľadávajú funkčné kúsky. Dioptrické okuliare sa s nimi v priebehu niekoľkých sekúnd premenia na slnečné.


Vedeli ste, že v ZITE ponúkame aj dioptrické slnečné okuliare? Do vašich nových slnečných okuliarov vám radi zabrúsime slnečné sklá s dioptriami. Ušetríte tak čas s aplikáciou kontaktných šošoviek a aj počas letných dní sa môžete na svet okolo seba pozerať ostro.

Okrem toho, že by vám okuliare mali správne sedieť, musia potešiť aj vaše srdce. Či už hľadáte niečo minimalistické alebo výrazné, v našej ponuke nájdete pestrý výber slnečných okuliarov so 100 % ochranou proti UV žiareniu. Naši optici a optičky vám pri výbere radi poradia. Stačí si rezervovať termín na skúšanie v jednej z našich dvoch optík na Živnostenskej či v Pradiarni 1900.