ZITU od 2.4. nájdete na dvoch adresách, viac info tu

Čo sa dnes nosí v optike?

Vaše oči nehýčkame len navonok! Do optiky sa vždy snažíme priniesť aj tie najčerstvejšie inovácie zo sveta okuliarových šošoviek.

23. februára 2023, Autor: Paula Blahová, Foto: Jakub Čaprnka

Zmenou dennodenných návykov sa nám prirodzene menia aj požiadavky. Cez okuliarové šošovky dnes už nestačí len vidieť - chceme sa o svoj zrak starať a dopriať mu ten najvyšší komfort.

Len pár rokov dozadu ponúkala okuliarová šošovka iba základnú vrstvu nereflektívneho povrchu. Dnešným štandardom je minimálne sedem vrstiev antireflexu, kvalitné tvrdenie proti poškrabaniu a vrstvy proti mastnote, vode a prachu. Čoraz obľúbenejší je u nás v ZITE aj filter na blokovanie modro-fialového žiarenia. Obrovským krokom sa tak posúva nielen odolnosť a praktickosť okuliarov, ale aj ich zobrazovacie vlastnosti.

Keďže sme v ZITE zvyknutí zasýtiť aj toho najnáročnejšieho zákazníka, siahame často po šošovkách, ktoré pohľad nielen rozjasňujú, ale aj optimalizujú. Obľúbené jednoohniskové sklá majú totiž jednu nevýhodu. Obsahujú iba jeden stredový bod, ktorý optik nacentruje priamo na zrenicu nositeľa. V dobe digitálnej nám už osobitná centrácia do diaľky nemusí stačiť. Pri práci s počítačom či mobilom sa naša pohľadová os prirodzene sklápa a my tak nevyužívame iba stred okuliarovej šošovky. Z našej skúsenosti je táto odchýlka nepríjemná najmä pre citlivejších nositeľov so silnejšími dioptriami.

Na trhu však už našťastie dnes dostať sklá, ktoré posun pohľadovej osi zohľadňujú. Koridor šošovky je špeciálne navrhnutý tak, aby spríjemňoval pohľad na strednú vzdialenosť aj keď máte dioptrie do diaľky. Takéto šošovky navyše znižujú aberácie a vyrábajú sa z materiálu, ktorý pohlcuje modro-fialové žiarenie. Nie je preto nutné nanášať samostatnú povrchovú úpravu, čím sa eliminujú nežiadúce fialové odlesky. 

V ZITE nájdete tieto špeciálne šošovky pod značkou EYEZEN od francúzskeho Essiloru. S výberom dobre sadnúcich okuliarov na mieru vám samozrejme s radosťou pomôžeme.