ZITU od 2.4. nájdete na dvoch adresách, viac info tu

Kedy deti chrániť pred slnkom?

Dni, keď je ihrisko celým svetom a každá lúka dobrodružnou výpravou. Prichádza leto a s ním aj viac času na slniečku.

1. júna 2023, Autor: Paula Blahová, Foto: Nora & Jakub

Na rozdiel od dospelého oka je to detské ešte stále vo vývoji a naša nepozornosť naň môže zanechať trvalé následky. Ako a kedy je potrebné nasadiť dieťaťu slnečné okuliare? 

Nebezpečenstvu ultrafialového žiarenia sa podrobnejšie venujeme v samostatnom článku tu a tak si teóriu zhrnieme len v skratke: UV je neviditeľná časť elektromagnetického žiarenia, ktoré sčasti preniká priamo na sietnicu a pri nedostatočnej ochrane môže viesť k predčasnému vzniku šedého zákalu alebo degenerácii makuly spôsobujúcej stratu zraku. Detská šošovka je úplne číra a oveľa priepustnejšia ako dospelá. Slnečnú ochranu preto netreba podceniť, no ani prepísknuť. 

Zrak vo vývoji je veľmi citlivý a pred slnkom sa postupne učí prirodzene chrániť. Detské oko si ešte len zvyká na svetelné podmienky, a preto mu príliš časté nosenie okuliarov alebo príliš tmavé okuliare môžu ublížiť. Schopnosť svetelnej adaptácie je pre zrakové vnímanie dôležitá. Ak dieťaťu nie je umožnená, môže sa u neho prejaviť svetloplachosť a s ním spojené nadmerné slzenie, bolesti hlavy či fotofóbia. 

Slnečná ochrana je naďalej potrebná pri pobytoch na priamom slniečku, pri vode (kde sa svetlo odráža) a na horách. Ak je však dieťa v tieni, postačí mu šiltovka či strieška z kočíka. Slnečné okuliare sa tiež neodporúčajú nosiť v šere a počas zamračeného dňa. Dieťa by malo byť schopné vidieť svet čo najostrejšie a najfarebnejšie, ideálne na obe oči rovnako. Je preto dôležité, aby boli slnečné okuliare bez šmúh a škrabancov.

Požiadavky sa prirodzene menia vekom - bábätkám do 6 mesiacov sa pobyt na priamom slnku vôbec neodporúča a slnečné okuliare mimo zdravotných komplikácií nie sú potrebné. Je v poriadku, ak pol ročné dieťa začneme so slnečnými okuliarmi postupne zoznamovať. Vekom stúpa aktivita aj hravosť, a preto je potrebné vybrať taký model, ktorý dobre sedí, netlačí a umožňuje deťom pohyb. Pre úplne zdravé očká máme rámy z nezávadných plastov a vo veselých farbách. Pre tie s potrebou korekcie refrakčnej chyby ponúkame navyše dioptrické okuliare so slnečnými klipmi.

Všetky slnečné okuliare v našom portfóliu majú 100% UVA a UVB ochranu. Prezrieť si ich môžete tu. No a s akýmikoľvek otázkami k slnku či mimo neho vám radi pomôžeme.